Totaalrenovatie? Bespaar op de kosten!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis & vrijblijvend

Totaalrenovatie

Woon je al jaren in hetzelfde huis en vind je het tijd voor verandering? Of is je woning te klein geworden door gezinsuitbreiding? Ga dan voor een totaalrenovatie! Het renoveren van je woning wordt steeds populairder.

Op deze pagina lees je alles over wat een totaalrenovatie precies is, welke werken je uit laat voeren en met welke kosten je ongeveer rekening moet houden. Ook lees je meer over de totaalrenovatiebonus en vind je via onze offerteservice gemakkelijk een renovatiespecialist!

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt eenmalig een aantal offertes van specialisten uit de buurt. Door deze te vergelijken op prijs en aanbod zie je snel welke vakman de beste deal heeft. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt!totaalrenovatie

Wat is een totaalrenovatie?

Het woord zegt het eigenlijk al: bij een totaalrenovatie ga je je volledige woning renoveren. Vaak heb je twee opties wanneer je woning niet meer aan je wensen voldoet: verhuizen of renoveren. En als je wel een andere woning koopt, zul je ook vaak moeten renoveren. Omdat bouwgrond steeds schaarser wordt, is het verbouwen van een bestaand huis vaak de enige optie om volgens de moderne standaarden te wonen.

Bij een totaalrenovatie wordt je woning dus van a tot z gerenoveerd.
Wat zijn de voordelen van totaalrenovaties?

 • Een huis renoveren is goedkoper dan een nieuw huis kopen.
 • Renoveren hoeft niet lang te duren, zodat je binnen de kortste keren in de woning van je dromen woont.
 • Er zijn verschillende regelingen of de investering kleiner te maken, zoals de totaalrenovatiebonus.
 • Je verhoogt de waarde van je woning.

Klussen die vaak bij een verbouwing horen

Het woord ‘totaalrenovatie’ doet al vermoeden dat iedere hoek van je huis wordt aangepakt. Dat is soms ook het geval, maar het gaat vaak om een combinatie van een aantal werken.

De Vlaamse overheid spreekt van een totaalrenovatie wanneer je in een periode van vijf jaar drie van de volgende werken laat uitvoeren:

 • Dak- of zoldervloerisolatie aanbrengen
 • Vloer- of kelderisolatie plaatsen
 • Buitenmuurisolatie aanbrengen
 • Een zonneboiler of warmtepomp installeren
 • Het plaatsen van nieuwe beglazing en schrijnwerk
 • Keukenrenovatie
 • Badkamerrenovatie

Naast deze energiebesparende maatregelen kan je ook andere werken laten uitvoeren, zoals het vernieuwen van de leidingen of de elektriciteit.

Wanneer is een totaalrenovatie nodig?

Een totaalrenovatie komt erop neer dat je meerdere onderdelen van je woning laat vernieuwen. Dat kan zijn omdat de elektriciteit in je woning verouderd is, of omdat je een beter geïsoleerd huis wilt.

Er zijn verschillende redenen om je woning te laten renoveren:

 • Je wilt je bestaande woning aanpassen aan moderne standaarden.
 • Je wilt je steentje bijdragen aan een beter milieu.
 • Je wilt je wooncomfort verhogen.
 • Je wilt je energierekening verlagen.
 • Er zijn onderdelen van je woning aan vervanging toe.

totaalrenovatie

Aannemer inschakelen: de voordelen

Een totaalrenovatie is vaak een grote klus waar veel bij komt kijken. Daarom schakel je best een aannemer in. Die werkt als opzichter over het hele project en zorgt ervoor dat alle werken op het juiste moment en naar behoren worden uitgevoerd door het bouwbedrijf.

Wat zijn de voordelen van een aannemer bij een totaalrenovatie?

 • Een totaalrenovatie is een ingrijpende klus, die je best laat overzien door een aannemer.
 • Je hoeft zelf geen verlet op te nemen om alles te regelen.
 • Een aannemer zorgt ervoor dat de werken zo snel mogelijk afgerond zijn, zodat je zo kort mogelijk in de verbouwing zit.
 • De aannemer zorgt er ook voor dat alle benodigde materialen op tijd besteld zijn en geleverd worden, zodat de verbouwing zo spoedig mogelijk verloopt.

Lees hier meer over:
Aannemers
Aannemer prijzen
Aannemer renovatie

Wil je een totaalrenovatie laten uitvoeren?

Vind snel een vakman voor je klus!

Wat kost een totaalrenovatie?

De kosten van een totaalrenovatie zijn afhankelijk van welke werken je laat uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe keuken laten plaatsen, je zolder renoveren en schilderwerken laten uitvoeren? Een totaalrenovatie van de keuken kost gemiddeld €10.000,- tot €25.000,-. Een zolderrenovatie kost ongeveer €30,- tot €40,- per m² en voor schilderwerken moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van €30,- per m².

Wil je meer prijzen weten?

In de volgende prijstabel vind je een handig overzicht van richtprijzen van verschillende renovatiewerken. Wil je lievere exacte kosten weten? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van renovatiespecialist uit je regio!

Kosten verbouwing woning

Renovatiewerken Gemiddelde kosten* Omschrijving
Toilet renoveren €1.750,- tot €2.500,- Afhankelijk van tegels en opties
Badkamerrenovatie €6.000,- tot €9.500,- Standaard badkamerrenovatie
Keukenrenovatie €1.200,- tot €1.700,- Gemiddelde keukenrenovatie
Zolderrenovatie €30,- tot €40,- Per vierkante meter
Afbraakwerken €30,- tot €40,- Per vierkante meter
Dakrenovatie €70,- tot €110,- Per vierkante meter. Plat tot hellend dak.
Pleisterwerken €15,- Per vierkante meter
Gyprocwerken €25,- tot €70,- Per vierkante meter
Gevelwerken €15,- tot €40,- Van gevelreiniging tot nieuw voegwerk.
Schilderwerken €30,- Per vierkante meter
Elektriciteitswerken €30,- tot €35,- Per uur
Metselwerken €100,- tot €125,- Prijs per vierkante meter (halfsteens muur, inclusief

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw, materiaal- en arbeidskosten. Besparen? Vraag gratis offertes aan.

Voor renovatiewerken betaal je een verlaagd btw-tarief van 6% over alle werken. Let er wel op dat er geen sprake van verdoken nieuwbouw. Wanneer je hele woning, op een paar muurtjes na opnieuw wordt opgebouwd, wordt van nieuwbouw gesproken. Dan betaal je 21% over alle werken.

Besparen op de kosten van een totaal renovatie?

Vergelijk offertes en ga voor de beste deal!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Totaalrenovatie: hoe beginnen?

Een totaalrenovatie begint altijd met jouw wensen. Welke onderdelen van je woning wil je graag laten renoveren? Wat wil je graag bereiken en hoe moet het eindresultaat eruitzien? Welke sfeer wil je creëren?

De renovatiespecialist komt altijd eerst bij je langs om je woning te bekijken en je wensen te bespreken. Je hoeft natuurlijk geen kant en klaar plan te hebben, want de specialist denkt ook graag met je mee. Zo maken jullie samen een plan om jouw droomhuis te maken!

Hoe verloopt de renovatie?

Een totaalrenovatie verloopt in principe volgende deze 5 stappen:

 • Stap 1: je wensen. Zoals hierboven beschreven komt de renovatiespecialist eerst langs om je wensen en je budget te bespreken.
 • Stap 2: analyse van je woning. De specialist bekijkt ook je woning om een analyse te maken van de huidige staat. Op basis van deze analyse wordt vastgesteld welke werken precies nodig zijn om jouw droomhuis te realiseren. Dan wordt ook een inschatting van de kosten gemaakt.
 • Stap 3: volgorde van werken bepalen. De aannemer maakt een plan met de juiste volgorde van de werken. Daarna weet je precies wanneer de totaalrenovatie begint en wanneer deze ongeveer klaar is.
 • Stap 4: uitvoering. Een team van verschillende vakmensen werkt onder leiding van de aannemer aan alle werken.
 • Stap 5: oplevering. Als alle werken voltooit zijn is je droomwoning helemaal klaar!

totaalrenovaties

Hoe lang duurt een totaalrenovatie?

Eén van de minder leuke kanten van een totaalrenovatie is het feit dat je tijdelijk in een verbouwing zit. Daarom wil je vast weten hoe lang de verbouwing ongeveer duurt. Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat de tijd natuurlijk afhankelijk is van welke werken je laat uitvoeren.

Gewoonlijk duurt een totaalrenovatie ongeveer één jaar. Deze periode is wel inclusief alle stappen van de renovatie: van het opstellen van het plan tot aan de oplevering. Je ziet niet een heel jaar in de verbouwing.

Wil je zeker weten dat je totaalrenovatie zo snel mogelijk wordt afgerond? Schakel dan een aannemer in die het gehele project overziet en ervoor zorgt dat alle deadlines gehaald worden.

In één keer verbouwen of in fases?

Een totaalrenovatie is een hele onderneming. Er moet veel gebeuren. Om te voorkomen dat je hele huis op zijn kop staat, kiest men er soms voor om in fases te verbouwen. Bij verbouwen in fases worden de werken voer meerdere jaren gespreid. Het voordeel daarvan is dat je niet alle werken in één keer hoeft te betalen. Tussendoor kan je weer sparen voor de volgende fase.

Het voordeel van in één keer verbouwen is dat je huis in een zo kort mogelijke tijd helemaal af is. Je zit wel tijdelijk in een grote verbouwing, maar daarna is alles ook klaar.

Renovatie woning met architect

In veel gevallen is het handig om een architect in te schakelen bij een totaalrenovatie, zeker wanneer er sprake is van een structurele renovatie.

Wanneer is een architect verplicht?

Wanneer je werken laat uitvoeren waarvoor een bouwvergunning nodig is, is het verplicht om een architect in te schakelen. Daarbij moet je denken aan het bouwen van een aanbouw of een gevelrenovatie.

Concreet komt het erop neer dat je een architect moet inschakelen bij werken die de stabiliteit, architectuur of bestemming van het gebouw wijzingen. Als je geen architect inhuurt, riskeer je dan een boete.

totaalrenovatie woning

Aannemer inschakelen?

Vind snel een betaalbaar bouwbedrijf!

Totaalrenovatie: premie 2024

Je vraagt je vast af of je in aanmerking komt voor een premie bij een totaalrenovatie. Het goede nieuws is dat de Vlaamse overheid verschillende regelingen heeft, waarmee je een deel van je investering terug kan krijgen.

Welke premies zijn er?

Ten eerste zijn er premies voor verschillende renovaties. Voor bijvoorbeeld een renovatie van de ramen, elektriciteit, het sanitair de verwarming en dak- en vloerisolatie kan je in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. Meer informatie vind je op vlaanderen.be.

Daarnaast is er de totaalrenovatiebonus. Deze totaalrenovatiebonus geldt wanneer je binnen 5 jaar minimaal 3 energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Je ontvangt dan tussen de €625,- en €4.750,- aan bonus. Op vlaanderen.be vind je meer informatie.

Totaalrenovatie & verdoken nieuwbouw

Bij een totaalrenovatie pas je je huidige woning aan moderne standaarden aan. Als je woning zodanig verouderd is, is het soms beter om voor nieuwbouw te kiezen. Dan wordt de woning (bijna) helemaal gesloopt en weer opnieuw opgebouwd. Dan wordt echter niet meer van een renovatie, maar van nieuwbouw gesproken.

Bij een totaalrenovatie profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 6%. Dit tarief is echter niet geldig voor nieuwbouwprojecten.

Daarom moet je goed opletten of er sprake is van een renovatieproject of van nieuwbouw. Laat je je huis bijna helemaal opnieuw opbouwen onder de noemer van een totaalrenovatie? Dan is er sprake van verdoken nieuwbouw. In dat geval riskeer je een boete.

Waarop letten bij een totaalrenovatie

Er zijn verschillende om op te letten bij een totaalrenovatie:

 • Controleer van tevoren goed of er een vergunning nodig is voor de werken die je wilt laten uitvoeren. Vraag deze vergunning vervolgens ook op tijd aan.
 • Wil je besparen op de kosten? Voer kleine klussen zelf uit, zoals het voorbereidende werk of het opruimen achteraf.
 • Bepaal van tevoren welke uitstraling en sfeer je graag wilt bereiken met de verbouwing.
 • Op zoek naar een renovatiespecialist? Vind snel een goede vakman tegen een aantrekkelijke prijs! Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes.

totaalrenovatie aannemer

Totaalrenovatie laten uitvoeren? Bespaar op de kosten!

Wil je je woning updaten naar moderne standaarden? Of wil je je woning energiezuiniger maken? Met een totaalrenovatie krijg je de woning van je dromen, zonder dat je hoeft te verhuizen! Ben je op zoek naar een renovatie-expert?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Er is altijd een goede en betaalbare renovatiespecialist in de buurt! Door offertes te vergelijken krijg je altijd de beste deal: de hoogste kwaliteit tegen de laagste prijs. En je zit nergens aan vast, de offerteservice is geheel vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken