Totaalrenovatie laten uitvoeren door specialisten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis & vrijblijvend

Totaalrenovatie prijs

De prijs van een totaalrenovatie kan oplopen, maar je krijgt er heel veel voor terug! Bij een totaalrenovatie pak je het hele huis in één keer aan, zodat jij daarna intrekt in je droomhuis. Je hebt overal inspraak in: het materiaalgebruik, de kleuren, de indeling en meer! Benieuwd naar de mogelijkheden van een totaalrenovatie?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je aanvraag gratis offertes in je mailbox. Vergelijk en kies zo het beste bouwbedrijf!

Op deze pagina gaan we wat dieper in op de kosten van een totaalrenovatie. Hoe is de prijs opgebouwd en wat is de prijs per m²? Daarnaast leggen we uit welke factoren de prijs beïnvloeden: door hier rekening mee te houden, houd je zelf grip op de kosten!totaalrenovatie prijs

Wat kost een totaalrenovatie?

Een totaalrenovatie heeft prijs van gemiddeld €750,- tot €1.500,- per m². De kostprijs van een totaalrenovatie in huis hangt helemaal af van de werkzaamheden die je laat uitvoeren en welk materiaal je gebruikt.

Een goedkope totaalrenovatie wordt uitgevoerd vanaf €750,- per m². Je kiest dan voor goedkope materialen en schakelt geen aannemer in, je stuurt dus zelf alle specialisten aan.

Kies je voor iets duurdere materialen en een aannemer, houd dan rekening met een tarief van gemiddeld €1.500,- per m².

Totaalrenovatie: prijs per m² 2024


Gemiddelde prijs totaalrenovatie per m² *

€750,- tot €1.500,- per m²

Prijs gebaseerd op gemiddelde uurtarieven

Laag tarief
€750,- per m²

Zonder aannemer
Goedkope materialen

Hoog tarief
€1.500,- per m²

Met aannemer
Duurdere materialen

Start nu je gratis offerteaanvraag!

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte prijs weten? Vergelijk gratis offertes!

Factoren die de prijs van een totaalrenovatie beïnvloeden

De kostprijs van een totaalrenovatie van je woning hangt af van verschillende factoren. Allereerst hangt dit nauw samen met de specifieke renovatiewerken die je laat uitvoeren.

Maar er is nog veel meer!

De keuze voor wel of geen aannemer speelt bijvoorbeeld een grote rol: aannemers besparen je veel tijd maar zijn ook een grotere investering. Bovendien verschillen de tarieven van verschillende specialisten, dus hangt de prijs van de totaalrenovatie ook samen met welke vaklui je inschakelt.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende factoren die de kostprijs beïnvloeden. Zo houd je zelf beter grip op de kosten! Hulp nodig met het vinden van de beste bouwbedrijven? Vergelijk gratis offertes!

Besparen op de prijs van een totaalrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en vind een vakman bij jou in de buurt!

Gratis offertes vergelijken

1. Welke renovatiewerken?

De belangrijkste factor is de keuze voor de specifieke renovatiewerken die je uitvoert. Het renoveren van het toilet is relatief goedkoop omdat het een kleine ruimte is: je betaalt gemiddeld €1.750,- tot €2.500,-. Voor de badkamer lopen de kosten al snel hoger op, rond de €6.000,- tot €9.500,-.

Dit hangt natuurlijk helemaal af van het materiaal dat je gebruikt. Keramische tegels zijn een goedkope keuze maar ga je voor natuurstenen tegels in je badkamer, dan lopen de kosten hoger op.

Voor een complete zolderrenovatie betaal je gemiddeld tussen de €30,- en €40,- per m² en als er afbraakwerken plaatsvinden dan kost dit je ook gemiddeld €30,- tot €40,- per m².

Renovatiewerken Gemiddelde kosten* Omschrijving
Toilet renoveren €1.750,- tot €2.500,- Afhankelijk van tegels en opties
Badkamerrenovatie €6.000,- tot €9.500,- Standaard badkamerrenovatie
Keukenrenovatie €1.200,- tot €1.700,- Gemiddelde keukenrenovatie
Zolderrenovatie €30,- tot €40,- Per vierkante meter
Afbraakwerken €30,- tot €40,- Per vierkante meter
Dakrenovatie €70,- tot €110,- Per vierkante meter. Plat tot hellend dak.

2. Welke specialisten heb je nodig?

Voor een totaalrenovatie heb je verschillende specialisten nodig. Voor de afwerking van de zolder schakel je een timmerman in voor gemiddeld €30,- tot €65,- per uur en voor het betegelen van je badkamer en toilet schakel je best een tegelzetter in voor ongeveer €35,- tot €45,- per uur of €30,- tot €40,- per m².

Wat is het verschil tussen de prijs per uur en per vierkante meter?

Meestal worden eenvoudige werken per vierkant meter gefactureerd. Bijvoorbeeld eenvoudig schilderwerk of tegelwerk. Complexere werken, zoals het betegelen in een specifiek patroon of het verven van de trap, wordt meestal per uur betaalt.

In de tabel hieronder vind je de gemiddelde prijzen van verschillende specialisten die je nodig hebt voor een totaalrenovatie.

Specialist Uurtarief* Prijs per m²*
Stukadoor €25,- tot €55,- €10,- tot €25,-
Timmerman €30,- tot €65,- n.v.t.
Tegelzetter €35,- tot €45,- €30,- tot €40,-
Schilder €35,- tot €45,- €40,- tot €45,-
Dakdekker €35,- tot €55,- n.v.t.
Glaszetter €40,- tot €50,- €45,- tot €75,-
Elektricien €40,- tot €75,- n.v.t.

*Let op: dit zijn richtprijzen. De exacte kosten verschillen. Voor meer prijsinformatie, vraag gratis offertes aan!

3. Wel of geen aannemer?

Wanneer je een totaalrenovatie gaat uitvoeren, heb je waarschijnlijk verschillende specialisten in dienst. Het voordeel van een aannemer inschakelen is dat deze alle onderaannemers aanstuurt en jij maar één aanspreekpunt hebt. Bovendien controleert de aannemer de werken op kwaliteit, budget en tijdsplanning. Waardoor het project volgens plan verloopt! Wel is de keuze voor een aannemer een grotere investering.

Kies je voor een totaalrenovatie zonder aannemer dan ben je goedkoper uit. Maar houd er dan wel rekening mee dat je zelf voor een goede planning moet zorgen. Je stuurt ook zelf alle specialisten aan, waardoor je veel verschillende contactpersonen hebt. Vraag jezelf dus af wat voor jou de handigste optie is.

renovatie premie

4. Gebruikte materialen

Je hebt heel veel keuze qua materiaal. Heb je een beperkt budget, dan is dit een goede manier om te besparen op de kosten! Kies voor goedkopere materialen en je bespaart al snel op de kosten!

Je kunt bijvoorbeeld denken aan kunststof keukenkastjes in plaats van massief hout. En een aanrechtblad van pvc in plaats van natuursteen.

In de badkamer kun je besparen door te kiezen voor keramische tegels in plaats van natuurstenen tegels. Het is ook mogelijk om de muren deels te betegelen en verder te stucen: in veel gevallen ben je dan goedkoper uit.

5. Wel of geen vergunning nodig?

Voor werkzaamheden in huis is meestal geen vergunning nodig. Ga je een aanbouw plaatsen of op een andere manier uitbouwen? Houd er dan rekening dat je wel een vergunning moet aanvragen. Aan deze vergunningsaanvraag zitten kosten verbonden.

Schakel je een bouwbedrijf in, dan helpen zij met het maken van een plan dat je bij de gemeente moet indienen. Doordat je hulp krijgt van vaklui die hier ervaring mee hebben, vergroot je de kans dat je vergunning direct wordt goedgekeurd. Dit bespaart kosten, omdat je niet een nieuw plan moet laten opmaken!

Totaalrenovatie van je woning tegen de laagste kostprijs?

Vind de goedkoopste aannemer in jouw regio en bespaar tot wel 40%!

Kan ik een premie krijgen voor mijn totaalrenovatie?

Het goede nieuws is dat er voor veel verschillende renovatiewerken in Vlaanderen ook een premiemogelijkheid is! Dit houdt in dat je dus mogelijk een deel van je kosten weer terugkrijgt. Welke premie je kunt aanvragen, hangt helemaal af van de werken die je laat uitvoeren.

  • Overkoepelende renovatiepremie: dit is een premie van 20% of 30% van de goedgekeurde facturen, met een maximum van €10.000,-. Deze premie is aan te vragen voor veel verschillende renovatiewerken, zoals verschillende dakwerken, werkzaamheden aan het sanitair en de elektriciteit en verschillende isolatiewerken.
  • Premie via de netbeheerder: van netbeheerder Fluvius krijg je een premie voor veel verschillende isolatiewerken, zoals vloer- en dakisolatie, gevelisolatie en het isoleren van je kelder. Hiervoor moet je uiteraard aan verschillende voorwaarden voldoen, waaronder een minimale isolatiewaarde.
  • Vlaamse aanpassingspremie: deze premie is geschikt voor alle 65-plussers die noodgedwongen hun huis moeten aanpassen vanwege hun leeftijd. Zij krijgen tot 50% van de goedgekeurde facturen vergoed, met een maximum van €5.000,- totaal.
  • Verlaagd btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je bij veel verschillende renovatiewerken van een verlaagd btw-tarief van slechts 6%!

Totaalrenovatie voor de laagste prijs: handige bespaartips!

Besparen op de prijs van een totaalrenovatie? Geen zorgen: dat kan! Hieronder geven we je een paar praktische tips, zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt!

  • Kies een bouwbedrijf in de regio! Zo houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk.
  • Gebruik goedkope materialen: dit is een groot deel van de totaalprijs, waardoor je flink bespaart.
  • Help zelf mee: vraag het bouwbedrijf welke werkzaamheden je zelf kunt uitvoeren, zodat je op de arbeidskosten bespaart.
  • Regel een premie: controleer of je in aanmerking komt voor een mooie premie, waardoor je een deel van de kosten weer terugkrijgt.
  • Investeer in isolatie: ga je renovatiewerken uitvoeren? Plaats dan direct ook isolatie! Het is een kleine moeite als je toch al aan het werk bent en hiermee bespaar je straks tot honderden euro’s op de energiekosten! Je verdient de investering dus na verloop van tijd weer terug!
  • Vergelijk gratis offertes: kies het beste aanbod en je besparing loopt al snel op tot wel 40% op de totale prijs van je totaalrenovatie.

renovatie prijs aannemer

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Wil je een totaalrenovatie uitvoeren tegen de laagste prijs? Natuurlijk is dat mogelijk: door rekening te houden met materialen, te kiezen voor betaalbare specialisten en te vergelijken houd je de kosten laag. Ben jij nog op zoek naar een betaalbaar bouwbedrijf?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je aanvraag tot wel 5 offertes in je mailbox. Vergelijk nu de verschillende prijzen van de experts in jouw regio. Vergelijk en kies de vakman met het beste aanbod, je besparing loopt op tot wel 40% op de kosten! De offerteaanvraag is verder gratis en zonder verplichtingen. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken