Renovaties uitvoeren met echte specialisten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis & vrijblijvend

Renovatiepremie

Met een renovatiepremie wordt het verbouwen van je huis nog aantrekkelijker: je krijgt namelijk een groot deel van de kosten weer terug. Met de overkoepelende renovatiepremie krijg je 20% of 30% van de kosten weer terug en met de totaalrenovatiebonus krijg je bovendien een bedrag tot wel €4.750,-, afhankelijk van de werkzaamheden. Nog op zoek naar een renovatie expert om jou te helpen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo spoedig mogelijk tot 5 offertes van experts in je regio. Vergelijk en je bespaart tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina vind je handige informatie over premies voor het renoveren van je huis. Zo heb je in één overzicht voor welke renovatiewerken je wel of juist geen premie krijgt! We leggen ook uit hoe je de premies aanvraagt en wat de voorwaarden zijn!Welke premies zijn er?

Er zijn in Vlaanderen verschillende premies voor renovaties. De meest bekende is de overkoepelende renovatiepremie: hierbij krijg je 20% of 30% van je investering weer terug. Hoeveel je precies krijgt hangt af van het soort renovatiewerk dat je laat uitvoeren en je inkomen. Het maximumbedrag ligt op €10.000,-.

Als jij je huis gaat renoveren en daarmee ook energiezuiniger maakt, dan kom je ook in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. De totaalrenovatiebonus loopt op tot €4.750,- bij een eengezinswoning en bij de EPC-labelpremie krijg je maximaal €5.000,-. Je kunt ze niet allemaal krijgen, dus het is belangrijk om uit te zoeken welke premie het gunstigst is. Kom meer te weten op de totaalrenovatie pagina!

Tot slot zijn er nog de Vlaamse aanpassingspremie voor ouderen, waarbij je tot 50% van de goedgekeurde facturen terugkrijgt en kun je eventueel profiteren van lokale premies. Daarnaast heb je te maken met een verlaagd btw-tarief als je huis minimaal 10 jaar oud is.

Soort premie Premiebedrag
Overkoepelende renovatiepremie 20% of 30% van de goedgekeurde facturen
Totaalrenovatiebonus €625,- tot €4.750,-
EPC-labelpremie Tot €3.750,- bij een appartement, tot €5.000,- bij een woning
Vlaamse aanpassingspremie 50% van de som van de goedgekeurde facturen
Verlaagd btw-tarief Van 21% naar 6%
Lokale premies Verschilt per gemeente

1. Overkoepelende renovatiepremie

De overkoepelende renovatiepremie is misschien de meest bekende premie in Vlaanderen. Dit is een premie voor verschillende renovatiewerken: in een bestek van 10 jaar tijd mag je maximaal 2 keer de overkoepelende renovatiepremie aanvragen. Dit moet dan wel zijn voor renovatiewerken uit verschillende categorieën.

Het bedrag dat je krijgt is 20% of 30% van de goedgekeurde facturen.

Hoeveel je terugkrijgt hangt af van je gezamenlijk inkomen. Is je inkomen te hoog dan krijg je 20% van de goedgekeurde facturen. Bij alleenstaanden is dat bij een bedrag hoger dan €32.980,- en bij samenwonenden gaat het om een bedrag van meer dan €46.170,-. Meer over deze premie lees je op vlaanderen.be.

Renovatiepremie aanvragen voor renovatiewerken?

Laat de werken uitvoeren door een expert: vergelijk gratis offertes!

renovatie premie

Welke renovatiewerken komen in aanmerking?

De overkoepelende renovatiepremie onderscheidt 4 verschillende categorieën. In 10 jaar tijd kun je twee aanvragen doen, mits het hierbij gaat om aanvragen in verschillende categorieën. Hierbij gaat het om werken zoals:

 • Ruwbouw: renovatiewerken aan structurele elementen van je woning, zoals onder andere de fundering, afwerking van buitenmuren, plaatsen van vaste trappen in je woning en de behandeling van muren tegen optrekkend- of insijpelend vocht.
 • Dakwerken: voor de gedeeltelijke of volledige vernieuwing van het dakoppervlak. Het afbreken en vervangen van dakconstructies, het plaatsen van een overzetdak, het aanbrengen van dakgoten en het vernieuwen of plaatsen van dakramen, dakkapellen en lichtkoepels.
 • Buitenschrijnwerk: dit geldt voor werkzaamheden zoals het vervangen van buitendeuren en ramen en het plaatsen van isolatieglas. Het plaatsen van isolatieglas alleen is niet voldoende om de premie aan te mogen vragen.
 • Technische installaties: je vraagt de premie ook aan voor werken aan de centrale verwarming, de elektrische installatie en het sanitair.

Wat zijn de voorwaarden?

Natuurlijk kom je niet zomaar in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie: hier zitten een paar belangrijke voorwaarden aan.

Als eerste is het belangrijk dat je woning in ieder geval 30 jaar oud is en in het Vlaamse Gewest ligt. Zowel eengezinswoningen als appartementen komen in aanmerking voor de premie, studentenkamers komen niet in aanmerking.

Je inkomen speelt een grote rol in het bepalen hoe hoog je premie is. Je krijgt een premie van 30% van de goedgekeurde facturen als je gezamenlijk inkomen niet hoger is dan €46.170,- bij alleenstaanden en €65.960,- bij samenwonenden of gehuwden. Voor elke persoon ten laste komt er nog eens €3.700,- aan inkomen bij. Zit je hier overheen, dan krijg je 20% van de goedgekeurde facturen weer terug.

Hoe vraag je de overkoepelende renovatiepremie in 2023 aan?

Je vraagt de overkoepelende renovatiepremie tegenwoordig gemakkelijk online aan. Dit doe je pas op het moment dat de werken al uitgevoerd én betaald zijn. Eerder kom je nog niet in aanmerking voor een premie.

De formulieren voor een digitale aanvraag vind je op wonen.vlaanderen.be. Online vult u het formulier in en voeg je naderhand de nodige bewijsstukken toe. Je ondertekent deze digitaal en krijgt daarna binnen 1 maand de ontvangstbevestiging.

Liever aan aanvraag indienen op papier?

Deze print jezelf uit en stuur je daarna op naar het adres vermeld op het formulier. Voeg kopieën toe van je verschillende bewijsmaterialen. Ook hierbij krijg je binnen 1 maand de ontvangstbevestiging.

2. Totaalrenovatiebonus

Netbeheerder Fluvius biedt de totaalrenovatiebonus aan. Wie investeert in 3 of zelfs nog meer energiebesparende maatregelen, komt in aanmerking voor deze bonus! De hoogte van de bonus hangt samen met het aantal maatregelen dat je treft.

Bijvoorbeeld: voor een eengezinswoning begint de bonus vanaf €1.250,- bij 3 investeringen en loopt deze op tot wel €4.750,- bij 7 investeringen. Woon je in een appartement? Dan kom je ook in aanmerking. Bij 3 investeringen krijg je een bonus van €625,- en dit loopt op tot €2.375,- bij 7 investeringen. Voor beschermde afnemers wordt het bedrag nog eens met 50% verhoogd.

Meer weten over de totaalrenovatiebonus? Lees dan verder op vlaanderen.be.

Voor welke werken kun je de totaalrenovatiebonus aanvragen?

De totaalrenovatiebonus wordt alleen uitgegeven als jij specifieke energiebesparende maatregelen treft. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende werkzaamheden, zoals:

 • het isoleren van je dak of zoldervloer;
 • de isolatie van je buitenmuur, langs binnen, buiten of spouwmuurisolatie;
 • het isoleren van je vloer of kelder;
 • de plaatsing van nieuwe isolerende beglazing;
 • de installatie van een zonneboiler;
 • het plaatsen van een warmtepomp;
 • de montage van een ventilatiesysteem.

renovatiepremie

Wat zijn de voorwaarden?

Je komt alleen in aanmerking voor deze totaalrenovatiebonus als je in een tijdsbestek van 5 jaar bij Fluvius een premie aanvraag doet voor minimaal 3 van deze werkzaamheden. Dat betekent ook dat je voor elke investering moet voldoen aan de specifieke voorwaarden van die premie.

Dak- en vloerisolatie moet voldoen aan een R-waarde van meer dan 4,5m²K/W. Ook moet de isolatie geplaatst worden door een vakman. Voor buitenmuurisolatie geldt een minimale R-waarde van 3 m² K/W en bij binnenmuurisolatie is dit een minimale R-waarde van 2 m² K/W. Bij spouwmuurisolatie gaat het om een spouw van meer dan 50 millimeter breed.

De voorwaarden van de specifieke investeringen vind je op fluvius.be.

Hoe vraag je de totaalrenovatiebonus aan?

Het aanvragen van de totaalrenovatiebonus gaat vanzelf: daar hoef je niks voor te doen! Belangrijk is wel dat je dus een premie aanvraagt voor minimaal 3 verschillende energiebesparende maatregelen in een tijd van 5 jaar.

Voor het plaatsen van een ventilatiesysteem is geen individuele premie beschikbaar. Wil je deze gebruiken als één van de maatregelen om in aanmerking te komen voor de bonus? Deze kun je online bij Fluvius aanmelden, dan telt de investering ook mee voor je bonus.

3. EPC-labelpremie

Vergelijkbaar met de totaalrenovatiebonus, is de EPC-labelpremie. Deze is geschikt voor alle woningeigenaars in een woning waarbij het EPC-label ondermaats is. Het EPC-label mag hierbij niet ouder dan 2019.

Heeft jouw woning EPC-label E of F, dan kom je in aanmerking als je door middel van renovatie binnen 5 jaar minimaal label C behaalt. Heb je een appartement met label D, E of F en krijg je deze binnen 5 jaar tijd naar een label B? Dan kom je ook in aanmerking voor de premie!

De hoogte van het bedrag hangt helemaal af van het label waarmee je begint en waar je na 5 jaar mee eindigt. Ga je in een woning van label E of F naar label A dan krijg je een premie van €5.000,-. Behaal je na 5 jaar label C dan krijg je alsnog een mooie premie van €2.500,-.

Bij een appartement krijg je na 5 jaar bij label A een premie van €3.750,- en bij label B is de premie €2.500,-. Meer hierover lees je op vlaanderen.be.

Let op: de EPC-labelpremie en de totaalrenovatiebonus zijn niet samen aan te vragen. Je komt dus niet in aanmerking voor beide premies. Je hebt zelf de keuze tussen beide premies, dus het is slim om uit te zoeken welke premie het meeste voordeel geeft. De EPC-labelpremie is wél te combineren met de verschillende losse premies van Fluvius voor isolatie.

4. Vlaamse aanpassingspremie

De Vlaamse aanpassingspremie is geschikt voor 65-plussers. Deze premie krijg je als je de woning door je leeftijd noodgedwongen moet aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan renovatiewerken in de badkamer: het vervangen van een hoog ligbad naar een praktische inloopdouche. Of het plaatsen van een traplift bijvoorbeeld.

De premie bedraagt 50% van de goedgekeurde facturen. Deze mogen dan niet ouder dan 2 jaar zijn op het moment van aanvragen. Bovendien moet je minimaal €1.200,- investeren en bedraagt het maximumbedrag dat je ontvangt is nooit hoger dan €1.250,- per categorie.

Welke werken komen in aanmerking?

Deze zijn verdeeld in twee categorieën:

 • Werken aan technische installaties en hulpmiddelen: het plaatsen van een aangepaste badkamer, het plaatsen van een (extra) toilet, of traplift en handgrepen of andere steunmiddelen.
 • Verbouwingen om de toegankelijkheid van de woning te vergroten: dit zijn het opzetten van hellende vlakken voor toegankelijkheid, het verbreden van de toegangsdeur of het wegwerken van niveauverschillen.

Besparen op de kosten van een renovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

5. Lokale premies

Naast deze landelijke premies, zijn er ook mogelijk lokale premies. Elke gemeente mag namelijk ook een premie aanbieden voor verschillende renovatiewerken. Of dit in jouw gemeente ook het geval is, kun je opzoeken via premiezoeker.be.

De hoogte en de voorwaarden van deze lokale premies verschillen uiteraard per locatie.

Premies per renovatiewerken

Hoe zit het nu met de verschillende renovatiewerken? In het overzicht hieronder zie je voor welke verschillende werken je welke premie kan aanvragen.

 • Premie badkamer en sanitair: als je gaat verbouwen in je badkamer kom je in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie en de Vlaamse aanpassingspremie.
 • Premie voor dakwerken: voor verschillende werken aan het dak kom je in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie. Voor dakisolatie kom je ook nog in aanmerking voor de premies van netbeheerder Fluvius. Eventueel kun je dit ook gebruiken om in aanmerking te komen voor de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.
 • Premie technische- en elektrische installaties: werkzaamheden aan technische en elektrische installaties komen in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie. Mogelijk komt dit ook in aanmerking voor een lokale premie!
 • Premie voor isolatiewerken: een premie voor isolatie valt onder verschillende premies. Netbeheerder Fluvius biedt verschillende premies aan voor dak- en zolderisolatie, vloerisolatie, muurisolatie en kelderisolatie. Combineer je meerdere isolatiewerken dan is het ook een optie om te kiezen tussen de totaalrenovatiebonus en de EPC-labelpremie. Tot slot kom je ook in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie.

renovatiepremie aanvragen

Besparen op je renovatie? Vergelijk gratis offertes!

Wil je binnenkort gaan renoveren? Dit voegt waarde toe aan je woning en verhoogt bovendien je woongenot. Als je hiervoor de hulp van een bouwbedrijf inschakelt ben je verzekerd van de beste kwaliteit en weet je bovendien zeker dat de werken snel zijn uitgevoerd. Nog op zoek naar een bouwbedrijf?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de offertes van verschillende renovatiespecialisten in jouw regio. Vergelijk op basis van prijs en aanbod en je bespaart tot wel 40% op de totale kosten! Je offerteaanvraag is verder gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken