Renovaties uitvoeren met echte specialisten?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis & vrijblijvend

Renovatiepremie: de 8 belangrijkste premies op een rij!

Met een renovatiepremie wordt het verbouwen van je huis nog aantrekkelijker: je krijgt namelijk een groot deel van de kosten weer terug. Met de Mijn Verbouwpremie, wat vroeger de overkoepelende renovatiepremie heette, krijg je 35% of 50% van de kosten weer terug en met de totaalrenovatiebonus krijg je bovendien een bedrag tot wel €4.750,-, afhankelijk van de werkzaamheden. Nog op zoek naar een renovatie expert om jou te helpen?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo spoedig mogelijk tot 5 offertes van experts in je regio. Vergelijk en je bespaart tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina vind je handige informatie over premies voor het renoveren van je huis. Zo heb je in één overzicht voor welke renovatiewerken je wel of juist geen premie krijgt! We leggen ook uit hoe je de premies aanvraagt en wat de voorwaarden zijn!Welke premies zijn er?

Er zijn in Vlaanderen verschillende premies voor renovaties. De meest bekende is de Mijn VerbouwPremie, de eerdere overkoepelende premie valt nu ook hieronder. Hierbij krijg je 35% of 50% van je investering weer terug. Hoeveel je precies krijgt hangt af van het soort renovatiewerk dat je laat uitvoeren en je inkomen. De laagste inkomensgroep kan tot wel 50% van het totaalbedrag terugkrijgen en de middelste inkomensgroep heeft reht op maximaal 35% van het totaalbedrag.

Als jij je huis gaat renoveren en daarmee ook energiezuiniger maakt, dan kom je ook in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. De totaalrenovatiebonus loopt op tot €4.750,- bij een eengezinswoning en bij de EPC-labelpremie krijg je maximaal €5.000,-. Je kunt ze niet allemaal krijgen, dus het is belangrijk om uit te zoeken welke premie het gunstigst is. De EPC-labelpremie valt vana 1 april 2024 onder de Mijn VerbouwPremie. Kom meer te weten op de totaalrenovatie pagina!

Tot slot zijn er nog de Vlaamse aanpassingspremie voor ouderen, waarbij je tot 50% van de goedgekeurde facturen terugkrijgt en kun je eventueel profiteren van lokale premies. Daarnaast heb je te maken met een verlaagd btw-tarief als je huis minimaal 10 jaar oud is.

Soort premie Premiebedrag
Mijn VerbouwPremie 35% tot 50% van de goedgekeurde facturen
Totaalrenovatiebonus €625,- tot €4.750,-
EPC-labelpremie Tot €3.750,- bij een appartement, tot €5.000,- bij een woning (vanaf 1 april 2024 onder de Mijn VerbouwPremie)
Vlaamse aanpassingspremie 50% van de som van de goedgekeurde facturen
Verlaagd btw-tarief Van 21% naar 6%
Mijn verbouwlening Van minimaal €1.250,- tot €60.000,-
Burenpremie Maximaal €600,- per woning

1. Mijn VerbouwPremie

Vanaf 1 oktober 2022 vallen de oude renovatie- en energiepremies van Fluvius onder de Mijn VerbouwPremie, dus ook de overkoepelende renovatiepremie van eerst.  Dit is een premie voor verschillende renovatiewerken: de premieaanvraag is beperkt tot één permieaanvraag om de 5 of 10 jaar.  Dit moet dan wel zijn voor renovatiewerken uit verschillende categorieën. Je woning moet slechts 15 jaar oud zijn om recht te hebben op een premie, voor de warmtepomp, zonne- en warmtepompboiler.

Het bedrag dat je krijgt is 35% of 50% van de goedgekeurde facturen. Het percentage hangt af van je inkomen. De laagste inkomensgroep heeft recht op een percentage van 50% en de middelste inkomensgroep heeft recht op 35%.

Wanneer je gezin tot de hoogste inkomengroep behoort heb je alleen recht op de volgende op premie bij de volgende renovatiewerken: buitenmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing en de installatie van een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler. Je krijgt een vast bedrag per vierkante meter isolatie, glas of per energie-installatie.

Renovatiepremie aanvragen voor renovatiewerken?

Laat de werken uitvoeren door een expert: vergelijk gratis offertes!

Welke renovatiewerken komen in aanmerking?

Om in aanmering te komen voor de Mijn RenovatiePremie moet je bepaalde renovatiewerken laten uitvoeren. In 5 of 10 jaar tijd kun je één aanvraag doen, je een van deze werken laat uitvoeren. Hierbij gaat het om werken zoals:

 • Dak (isolatie en renovatie)
 • Buitenmuur (isolatie en renovatie)
 • Vloer (isolatie en renovatie)
 • Ramen en deuren (glas en buitenschrijnwerk)
 • Binnenrenovatie (binnenmuur, plafond en trap)
 • Elektrisch en sanitair
 • Hernieuwbare energieproducten (zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler)

renovatie premie

Wat zijn de voorwaarden?

Natuurlijk kom je niet zomaar in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie: hier zitten een paar belangrijke voorwaarden aan.

Als eerste is het belangrijk dat je woning in ieder geval 15 jaar oud is en in het Vlaamse Gewest ligt. Zowel eengezinswoningen als appartementen komen in aanmerking voor de premie, studentenkamers komen niet in aanmerking. Zowel bewoners als verhuurders kunnen gebruik maken van de Mijn VerbouwPremie. Als bewoner moet je gedomicilieerd zijn in de woning. Als verhuurder moet je de woning op aanvraagdatum voor minstens 9 jaar verhuren aan een sociaal verhuurkantoor.

Voor investeringen in hernieuwbare energie, zoals een zonneboiler of warmtepomp, moet de woning minstens 5 jaar oud zijn. De facturen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar en moeten minimaal €2.500,- bedragen. Als de woning de afgelopen 10 jaar al is goedgekeurd voor de renovatiepremie kan je slechts onder uitzonderlijke omstandigheden een nieuwe premie ontvangen.

Hoe vraag je de Mijn VerbouwPremie in 2024 aan?

Je vraagt de Mijn VerbouwPremie tegenwoordig gemakkelijk online aan. Dit kan via het digitale loket van de Mijn VerbouwPremie. Dit aanvragen kan uiterlijk tot 2 jaar na de datum van de laatste factuur. Je kunt de Mijn VerbouwPremie niet meer op papier aanvragen.

De behandeltermijn van de aanvraag is maximaal 8 maanden en de premie kan na maximaal 12 maanden worden uitbetaald.

2. Totaalrenovatiebonus

Netbeheerder Fluvius biedt de totaalrenovatiebonus aan. Wie investeert in 3 of zelfs nog meer energiebesparende maatregelen, komt in aanmerking voor deze bonus! De hoogte van de bonus hangt samen met het aantal maatregelen dat je treft.

Bijvoorbeeld: voor een eengezinswoning begint de bonus vanaf €1.250,- bij 3 investeringen en loopt deze op tot wel €4.750,- bij 7 investeringen. Woon je in een appartement? Dan kom je ook in aanmerking. Bij 3 investeringen krijg je een bonus van €625,- en dit loopt op tot €2.375,- bij 7 investeringen. Voor beschermde afnemers wordt het bedrag nog eens met 50% verhoogd.

Meer weten over de totaalrenovatiebonus? Lees dan verder op vlaanderen.be.

Voor welke werken kun je de totaalrenovatiebonus aanvragen?

De totaalrenovatiebonus wordt alleen uitgegeven als jij specifieke energiebesparende maatregelen treft. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende werkzaamheden, zoals:

 • het isoleren van je dak of zoldervloer;
 • de isolatie van je buitenmuur, langs binnen, buiten of spouwmuurisolatie;
 • het isoleren van je vloer of kelder;
 • de plaatsing van nieuwe isolerende beglazing;
 • de installatie van een zonneboiler;
 • het plaatsen van een warmtepomp;
 • de montage van een ventilatiesysteem.

renovatiepremie

Wat zijn de voorwaarden?

Je komt alleen in aanmerking voor deze totaalrenovatiebonus als je in een tijdsbestek van 5 jaar bij Fluvius een premie aanvraag doet voor minimaal 3 van deze werkzaamheden. Dat betekent ook dat je voor elke investering moet voldoen aan de specifieke voorwaarden van die premie.

Dak- en vloerisolatie moet voldoen aan een R-waarde van meer dan 4,5m²K/W. Ook moet de isolatie geplaatst worden door een vakman. Voor buitenmuurisolatie geldt een minimale R-waarde van 3 m² K/W en bij binnenmuurisolatie is dit een minimale R-waarde van 2 m² K/W. Bij spouwmuurisolatie gaat het om een spouw van meer dan 50 millimeter breed.

De voorwaarden van de specifieke investeringen vind je op fluvius.be.

Hoe vraag je de totaalrenovatiebonus aan?

Het aanvragen van de totaalrenovatiebonus gaat vanzelf: daar hoef je niks voor te doen! Belangrijk is wel dat je dus een premie aanvraagt voor minimaal 3 verschillende energiebesparende maatregelen in een tijd van 5 jaar.

Voor het plaatsen van een ventilatiesysteem is geen individuele premie beschikbaar. Wil je deze gebruiken als één van de maatregelen om in aanmerking te komen voor de bonus? Deze kun je online bij Fluvius aanmelden, dan telt de investering ook mee voor je bonus.

3. EPC-labelpremie

Vergelijkbaar met de totaalrenovatiebonus, is de EPC-labelpremie. Deze is geschikt voor alle woningeigenaars in een woning waarbij het EPC-label ondermaats is. Het EPC-label mag hierbij niet ouder dan 2019.

Heeft jouw woning EPC-label E of F, dan kom je in aanmerking als je door middel van renovatie binnen 5 jaar minimaal label C behaalt. Heb je een appartement met label D, E of F en krijg je deze binnen 5 jaar tijd naar een label B? Dan kom je ook in aanmerking voor de premie!

De hoogte van het bedrag hangt helemaal af van het label waarmee je begint en waar je na 5 jaar mee eindigt. Ga je in een woning van label E of F naar label A dan krijg je een premie van €5.000,-. Behaal je na 5 jaar label C dan krijg je alsnog een mooie premie van €2.500,-.

Bij een appartement krijg je na 5 jaar bij label A een premie van €3.750,- en bij label B is de premie €2.500,-. Meer hierover lees je op vlaanderen.be.

Let op: de EPC-labelpremie en de totaalrenovatiebonus zijn niet samen aan te vragen. Je komt dus niet in aanmerking voor beide premies. Je hebt zelf de keuze tussen beide premies, dus het is slim om uit te zoeken welke premie het meeste voordeel geeft. Vanaf 1 april 2024 valt de EPC-labelpremie onder de Mijn VerbouwLening. Vanaf dan zal ook deze premie inkomensgerelateerd zijn.

4. Vlaamse aanpassingspremie

De Vlaamse aanpassingspremie is geschikt voor 65-plussers. Deze premie krijg je als je de woning door je leeftijd noodgedwongen moet aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan renovatiewerken in de badkamer: het vervangen van een hoog ligbad naar een praktische inloopdouche. Of het plaatsen van een traplift bijvoorbeeld.

De premie bedraagt 50% van de goedgekeurde facturen. Deze mogen dan niet ouder dan 2 jaar zijn op het moment van aanvragen. Bovendien moet je minimaal €1.200,- investeren en bedraagt het maximumbedrag dat je ontvangt is nooit hoger dan €1.250,- per categorie.

Welke werken komen in aanmerking?

Deze zijn verdeeld in twee categorieën:

 • Werken aan technische installaties en hulpmiddelen: het plaatsen van een aangepaste badkamer, het plaatsen van een (extra) toilet, of traplift en handgrepen of andere steunmiddelen.
 • Verbouwingen om de toegankelijkheid van de woning te vergroten: dit zijn het opzetten van hellende vlakken voor toegankelijkheid, het verbreden van de toegangsdeur of het wegwerken van niveauverschillen.

Besparen op de kosten van een renovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

5. Burenpremie

Wanneer het je lukt om nog minimaal 9 andere buren te overtuigen om jullie woningen samen te laten renoveren, dan kan je een BENOvatiecoach aanvragen. Deze coach houdt zich bezig met al de renovaties. Een woninggebouw met minimaal 10 wooneenheden telt ook als collectief renovatieproject.

De benoemde BENOvatiecoach krijgt per woning maximaal €600,-. De BENOvatiecoach kan ook helpen bij de aanvraag van de Mijn VerbouwPremie en de Totaalrenovatiebonus.

6. Mijn VerbouwLening

De Mijn VerbouwLening vervangt sinds 1 september 2022 de energielening. Je kunt de Mijn VerbouwLening tot wel €60.000,- aanvragen. De lening is bedoeld voor de onderstaande doelgroepen:

 • Particuliere eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscatergorie van de Mijn VerbouwPremie
 • Particuliere verhuurders
 • Particulieren die een woning verwerven via erfenis of schenking
 • Niet commerciële instellingen of coöperatieve vennootschappen
 • Verenigingen van mede-eigenaars

Je hebt recht op deze lening bij de volgende renovatiewerken: dakrenovatie, buitenmuurenovatie, renovatie vloeren en funderingen, renovatie ramen en deuren, binnenrenovatie, elektricteit en sanitair, warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler en een condensatieketel op gas. Voor de aanvraag van deze lening mogen er nog geen facturen zijn. De aanvraag gebeurt op basis van offertes.

7. Vermindering onroerende heffing

Bij een ingrijpende energetische renovatie voorziet de overheid een korting op onroerende voorheffing. Een ingrijpende energetische renovatie is een renovatie:

 • Waarbij minstens de opwekkers omm een specifiek binnenklimaat te realiseren volledig worden vervangen.
 • En minstens 75% van de bestaande en nieuwe schiedingsconstructies die het beschermende volume omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving worden geïsoleerd.

De vermindering geld alleen nog maar voor gedeeltelijke herbouw. Bij een E-pijl van E20 geldt een vermindering van 50% gedurende 5 jaar. En bij een E-pijl van E10 geldt een vermindering van 100% gedurende 5 jaar. Daarnaast moet je ook nog voldoen aan alle EPB-eisen.

8. Lokale premies

Naast deze landelijke premies, zijn er ook mogelijk lokale premies. Elke gemeente mag namelijk ook een premie aanbieden voor verschillende renovatiewerken. Of dit in jouw gemeente ook het geval is, kun je opzoeken via premiezoeker.be.

De hoogte en de voorwaarden van deze lokale premies verschillen uiteraard per locatie.

Premies per renovatiewerken

Hoe zit het nu met de verschillende renovatiewerken? In het overzicht hieronder zie je voor welke verschillende werken je welke premie kan aanvragen.

 • Premie badkamer en sanitair: als je gaat verbouwen in je badkamer kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie en de Vlaamse aanpassingspremie.
 • Premie voor dakwerken: voor verschillende werken aan het dak, zoals isolatie en renovatie, kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Voor dakisolatie kom je ook nog in aanmerking voor de premies van netbeheerder Fluvius. Eventueel kun je dit ook gebruiken om in aanmerking te komen voor de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.
 • Premie technische- en elektrische installaties: werkzaamheden aan technische en elektrische installaties komen in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Mogelijk komt dit ook in aanmerking voor een lokale premie!
 • Premie voor isolatiewerken: de meeste isolatiewerken vallen onder de Mijn VerbouwPremie. Combineer je meerdere isolatiewerken dan is het ook een optie om te kiezen tussen de totaalrenovatiebonus en de EPC-labelpremie.

renovatiepremie aanvragen

Besparen op je renovatie? Vergelijk gratis offertes!

Wil je binnenkort gaan renoveren? Dit voegt waarde toe aan je woning en verhoogt bovendien je woongenot. Als je hiervoor de hulp van een bouwbedrijf inschakelt ben je verzekerd van de beste kwaliteit en weet je bovendien zeker dat de werken snel zijn uitgevoerd. Nog op zoek naar een bouwbedrijf?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de offertes van verschillende renovatiespecialisten in jouw regio. Vergelijk op basis van prijs en aanbod en je bespaart tot wel 40% op de totale kosten! Je offerteaanvraag is verder gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken